Vereniging Vrienden Synagoge Breda


Voorgevel sjoelMidden in het historische hart van Breda ligt, enigszins verscholen in de Schoolstraat, de synagoge van de Nederlands Israëlitische Gemeente. Meer dan 150 jaar geleden, in juni 1845, werd deze synagoge voor het eerst in gebruik genomen. Na de jaren van de Sjoah, welke ook in Breda diepe wonden achterliet, bleef er slechts een bouwval, een ruïne, over.

 

Maar toch, na vele, vele jaren keerde de joodse gemeenschap naar deze plaats van herinneringen en emoties terug. In september 1992 werd de herbouwde synagoge opnieuw ingewijd. Sindsdien is deze synagoge wederom het religieus, sociaal en cultureel centrum van een actieve joodse gemeenschap, voor de joden van Breda en de wijde omgeving.

 

De synagoge is tevens een monument ter herinnering aan wat eens geweest is, maar ook een plaats van verdraagzaamheid en tolerantie. Regelmatig zijn er activiteiten en bijeenkomsten waarbij de deuren van de synagoge gastvrij openstaan. In de synagoge is een bibliotheek gevestigd die voor bezoekers vrij toegankelijk is.

 

De joodse gemeente beschouwt het als haar verantwoordelijkheid dit kostbare gebouw zodanig in stand te houden dat ook toekomstige generaties joden, uit de stad en de verre omgeving, in Breda en synagoge zullen vinden.

De vereniging "Vrienden Synagoge Breda" probeert op een bescheiden wijze hierbij een helpende hand te bieden.

Het lidmaatschap van de vereniging "Vrienden Synagoge Breda" bedraagt slecht 25 euro per jaar en heeft vele voordelen. De leden van de vereniging hebben gratis toegang tot de lezingen en andere culturele evenementen die door de vereniging worden georganiseerd. Maar het belangrijkste is dat u met uw lidmaatschap bijdraagt aan het instandhouden van dit zo waardevolle en kostbaar gebouw : de synagoge van Breda.

 

Indien u van mening bent dat Breda trots moet zijn en blijven op de synagoge, geeft u zich op als lid van de vereninging.

 

Stuur een mail met uw gegevens naar vriendensynagogebreda@gmail.com


 

 

 

 

 

 

 

login / aanvragen

headerfoto: Y. van Praagh