Bibliotheek

 

De Sifria is de bibliotheek van de Joodse Gemeente Breda. Deze bibliotheek, opgericht in 1997, omvat nu al reeds een omvangrijke collectie, bestaande uit boeken op het gebied van de joodse religie en traditie, geschiedenis en filosofie. Tevens zijn er deelcollecties op het gebied van de jodenvervolging, antisemitisme en contemporaine geschiedenis van IsraŽl. Naast de non-fiction afdeling van wetenschappelijke boeken en naslagwerk is er een afdeling romans en verhalen geschreven door bekende en minder bekende joodse schrijvers. De verschillende verzamelingen worden nog steeds, deels door giften van particulieren, deels door aankopen, uitgebreid.

De Sifria fungeert tevens als bewaarplaats voor bijzondere verzamelingen, manuscripten en andere egodocumenten, en boeken, fotoís en documenten over de geschiedenis van Joods Brabant. Schenkingen worden zeer op prijs gesteld. Indien noodzakelijk vindt reastuaratie van het boekmateriaal plaats. Een belangrijk onderdeel van de Sifria is de collectie antiquarische en bijzondere boeken, o.m. Talmoedische geschriften, Choemasjiem, Machzoriem en Hagadot

De Sifria is gevestigd in het synagogecomplex, Schoolstraat 16 Breda, ongeveer 7 minuten lopen van het station, en is elke woensdagmiddag van 13.00-17.00 uur geopend voor het algemene publiek. (Uitgezonderd op Joodse feestdagen en gedurende de Pesachtijd).

In de zomervacantie zal de bibliotheek gesloten zijn van 1 juli-30aug.

De catalogus van de Sifria is on-line te raadplegen. Veel boeken kunnen worden geleend. Een lenersreglement vindt u hieronder

In de Sifria is een fraaie keramische wandtegel met een afbeelding van de synagoge verkrijgbaar (zie deze website onder foto's algemeen). De oplage is gelimiteerd De prijs van deze wandtegel is Ä7,50. Tevens zijn er diverse wenskaarten. In de maanden augustus-september kunt u in de Sifria uw Rosj Hasjana-kaartjes kopen.

Klik voor de Collectie